Volwassenen & Ouderen

In het leven kan er van alles gebeuren waardoor zelfstandig functioneren lastiger wordt. Bijvoorbeeld als je ziek wordt, of gewoon een dagje ouder. Wel zo fijn als er dan professionals zijn die je helpen je dagelijkse routine weer op te pakken. Ontdek hoe onze ergotherapeuten je daarbij kunnen ondersteunen.

Het heft in eigen hand bij hersenletsel

Niet-aangeboren hersenletsel kan een flinke impact hebben op je dagelijks leven. Wat eerder vanzelfsprekend was, is dat plotseling niet meer. Je kan je arm bijvoorbeeld niet goed gebruiken of vindt het lastig om taken in de juiste volgorde te doen. Of misschien ben je sneller emotioneel, doe je dingen zonder erbij na te denken of kun je je minder goed inleven in anderen.

Het liefst wil je de draad gewoon weer oppakken. Daarom helpen we jou om bepaalde taken opnieuw zelfstandig uit te voeren. Door training, herstel of compensatie van de lichamelijke of cognitieve klachten. Zodat jij het heft weer in eigen handen kan nemen. Denk hierbij aan je zelfstandig aankleden of lekker koken, maar ook aan een simpel stappenplan voor het bedienen van de magnetron. Natuurlijk bieden we ook een luisterend oor en advies over hoe je met de situatie kunt omgaan.

Dementie: samen de uitdagingen aangaan

Dementie raakt degene die ermee leeft, maar ook de mensen eromheen. Het kan op momenten lastig of zelfs beangstigend zijn. Daarom betrekken we de partner of mantelzorger bij de behandeling. Samen zorgen we ervoor dat de dagelijkse bezigheden soepeler en met meer plezier verlopen.

Onze ergotherapeuten focussen op wat er mogelijk is, in plaats van wat er niet meer kan. We werken daarbij met het EDOMAH-programma. Dit is een bewezen effectieve methode voor de behandeling van mensen met dementie. Hierbij is er veel aandacht voor de behoeften van zowel de dementerende als die van de mantelzorger. Jouw verhaal en persoonlijke beleving zijn belangrijk.

Voldoening en plezier mét chronische klachten

Langdurige pijn en vermoeidheid kunnen je leven flink in de war schoppen. Werken, het huishouden doen en boodschappen halen worden enorme opgaven. Soms zelfs onmogelijk. Toch kun je met de juiste behandeling weer voldoening en plezier in je dag terugkrijgen.

Onze ergotherapeuten kijken samen met jou naar welke activiteiten belangrijk voor je zijn. Wil je je werk weer kunnen uitvoeren, of een hobby terug oppakken? Het belangrijkste doel van onze behandeling is ervoor zorgen dat je weer actief kunt meedoen in de samenleving. We helpen je om dagelijks op een fijne, zinvolle en gezonde manier te functioneren. Zoals dat bij jou en jouw wensen past.

Eerste hulp bij verminderde mobiliteit

Veel mensen worden minder mobiel naarmate ze ouder worden. Je kan bijvoorbeeld moeilijker opstaan en lopen, je aankleden, jezelf verzorgen of je hebt moeite met koken, schoonmaken en boodschappen doen.

We begrijpen goed dat je zo lang mogelijk thuis wil blijven wonen. Onze ergotherapeuten kunnen jou daar goed bij helpen. We bekijken wat je mogelijkheden zijn en waar je wat ondersteuning kan gebruiken. Als bewegen lastig is, kan dat bijvoorbeeld door middel van een rollator of het leren gebruiken van een scootmobiel. Ook geven we advies en trainingen over hoe je jezelf veiliger kan verplaatsen. Zonder dat je daarbij bezorgd hoeft te zijn om te vallen.

Daarnaast denken we mee over mogelijke aanpassingen van de woning. En helpen we je bij het gebruik van deze nieuwe situatie. Alles om ervoor te zorgen dat jij thuis comfortabel en veilig kunt zijn (en blijven).

Neem de regie over reuma

Pijn en stijfheid, vermoeidheid en moeite met bewegen. Reuma kan normale bezigheden erg lastig maken. Onder deze aandoeningen vallen bijvoorbeeld artrose, ontstekingsreuma, jicht, osteoporose en weke-delen-reuma.

Met de hulp van ergotherapie verlopen dagelijkse taken weer een stuk soepeler. Denk aan jezelf verzorgen, werken of huishoudelijke taken. Samen gaan we op zoek naar oplossingen voor de activiteiten die jij belangrijk vindt. In onze ervaring is er namelijk altijd wel een mouw aan te passen. Of je nu delen van je werk weer wil oppakken, zelf het huis op orde wil krijgen of een hobby wil oppakken. Onze ergotherapeuten kunnen je helpen om deze activiteiten weer naar tevredenheid uit te voeren. Samen gaan we op zoek naar oplossingen om jou weer de regie te geven.

Energiebalans hervinden

Burn-outachtige klachten komen (helaas) steeds vaker voor. Je ervaart langdurige stress, spanning, vermoeidheid of concentratieproblemen. Vaak kosten dagelijkse handelingen daardoor veel moeite. Het kan lastig zijn om hier zelf nog een weg uit te vinden.
Gelukkig kun je middels ergotherapie weer grip op je leven krijgen. Onze ergotherapeuten zijn gespecialiseerd in het bieden van inzicht in jouw situatie en hoe je deze kan verbeteren. Ook ondersteunen we je in de activiteiten die nu moeilijker gaan. We bekijken je huidige aanpak en geven praktische tips om dagelijkse taken makkelijker te maken. Bijvoorbeeld door het vinden van een goede balans tussen inspanning en ontspanning. Op werkgebied, maar ook thuis.

Persoonlijke aanpak bij post-covid

Vermoeidheid, snel overprikkeld zijn en verminderde concentratie. Het zijn maar een paar symptomen van post-covid. Je dagelijkse leven weer oppakken lijkt soms onmogelijk. Maar met de juiste begeleiding is er veel mogelijk.

Onze ergotherapeuten kunnen je in je herstel ondersteunen. We bekijken samen met jou wat je graag weer zou willen doen en hoe we dit mogelijk kunnen maken. Bijvoorbeeld hoe je kan omgaan met de vermoeidheid en een dagstructuur aanhoudt die werkt voor jou. Je leert hoe je activiteiten kan op- en uitbouwen, maar ook voelen wanneer je moet stoppen, grenzen bewaken en keuzes maken. Wil je bijvoorbeeld graag weer het huishouden doen, of juist de leuke dingen? Samen ontdekken we wat bijdraagt aan jouw herstel.

Helpende hand na de diagnose kanker

Als je hoort dat je kanker hebt, staat je leven in één keer op zijn kop. Alles draait nu om je herstel, bezoeken aan het ziekenhuis en afspraken met artsen. Je dag ziet er anders uit en dingen die eerder vanzelfsprekend waren, worden ineens een flinke uitdaging.

Onze ergotherapeuten kunnen je helpen deze lastige tijd beter door te komen. Of je nu net met je behandelingen bent gestart, herstellende bent of er geen medische behandeling meer mogelijk is. In welke fase je ook zit, vaak zijn alledaagse dingen moeilijker uit te voeren. Doordat je minder energie hebt, pijn hebt of minder mobiel bent. Afhankelijk van jouw situatie, bekijken we wat er nodig is en hoe wij kunnen helpen. Soms zijn er concrete oplossingen nodig, andere keren gaat het om het bieden van extra comfort om de ziekte draaglijker te maken.

Reviews

“Zorgverlener was rustig ,kundig, luisterde heel goed en gaf heel goed advies. Ben heel tevreden. Op zorgverlener is helemaal niets op aan te merken. Hij verdient een dikke 10”

“De zorgverlener was deskundig en handelde direct adequaat; hij nam de tijd om vragen te beantwoorden en de ontstane situatie te beoordelen. Hij gaf duidelijke raad en advies. Bovendien was hij open en zeer toegankelijk.”

“Uitmuntende vorderingen na goede oefeningen en ook om deze zelf te kunnen blijven herhalen. Blij mee.”

“Ik voelde me begrepen en gehoord. Behandeling was meer informatief. Heb goede aanwijzingen gekregen waar ik thuis gebruik van maak.”

“Therapeut is zeer betrokken bij de behandeling van onze dochter. Overleg en samenwerking met de school is er. Ook onze dochter F. gaat graag naar haar toe.”

“Er is een goede klik tussen therapeut en onze zoon. Hij maakt stapjes vooruit door haar begeleiding. Door haar speelse aanpak vind onze zoon het leuk om naar de therapie te gaan. We zijn heel tevreden.”

“Het was een hele open en fijne samenwerking waarbij het doel voor ogen werd gehouden en er ook kritisch werd gekeken naar de balans inspanning-resultaat voor onze dochter.”

“Deskundigheid en positieve benadering, waardoor mijn zoontje met plezier naar alle afspraken is gegaan. Afstemming met de basisschool waardoor maatwerk mogelijk is gemaakt.”

“Mooie, moderne uitstraling verzorgde, schone ruimten. Prima!”

Wij werken samen met

Heb je een vraag of opmerking? Of wil je direct een afspraak maken voor een intakegesprek bij één van onze ergotherapeuten?

Neem dan contact op met één van onze locaties of vul het contactformulier in. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.

Ergotherapie zit in de basisverzekering en wordt maximaal 10 uur per jaar door alle zorgverzekeringen vergoed. Sommige verzekeringen vergoeden meer uren vanuit de aanvullende verzekering. De polis van uw zorgverzekering geeft u hierover meer inzicht. Bureau Ergo heeft met alle zorgverzekeraars een contract afgesloten, behalve met Caresq.

Afspraak maken?

    * = verplicht in te vullen