Kind & Jeugd

Heeft je kind moeite met het uitvoeren van dagelijkse dingen die eigenlijk heel leuk of normaal zouden moeten zijn? Onze ergotherapeuten zijn er om je kind te helpen. Bij Bureau Ergo hebben we veel ervaring met de behandeling van kinderen en jongeren met en zonder een verstandelijke beperking. We observeren, luisteren goed naar jullie wensen en stellen dan een behandelplan op. Ook school betrekken we erbij.

Heeft je kind moeite met schrijven?

Dat je kind een leesbaar handschrift ontwikkelt, is niet altijd vanzelfsprekend. Schrijven is best moeilijk. Lukt het jouw kind nog niet zo goed? Onze ergotherapeuten zijn er om jou en je kind te helpen.

In een wereld waarin alles draait om computers, blijft het aanleren van een goed handschrift cruciaal. Schrijven heeft effect op hoe je leert en hoe je dingen onthoudt. Heeft je kind een onleesbaar handschrift of schrijft het te langzaam, dan kan dit leiden tot slechtere schoolprestaties.

Vlot en netjes schrijven is een vaardigheid die elk kind verdient. Onze ergotherapeuten sporen de oorzaak op van de schrijfproblemen en werken met je kind aan:

  • de schrijfhouding en greep van de pen;
  • de voorkeur voor rechts- of linkshandig schrijven;
  • een vloeiend handschrift en de juiste overgang tussen letters;
  • de juiste grootte en verhouding van letters;
  • de juiste plaatsing van de letters op papier;
  • stoppen met spiegelen van letters en cijfers;
  • het optimaliseren van de papierligging op tafel.

Is concentreren en plannen lastig voor je kind?

Heeft je kind moeite met het plannen van bepaalde taken? Denk aan het inpakken van de schooltas, het opruimen van spullen, de dagelijkse verzorging, huiswerk maken of leren voor een proefwerk. Het concentreren en plannen kan moeilijk zijn doordat je kind bijvoorbeeld moeite heeft met luisteren en onthouden, slordiger werkt of snel is afgeleid. Herken je dat?

Onze ergotherapeuten helpen je kind om informatie beter te onthouden en te verwerken. En om taken beter te kunnen uitvoeren. We zoeken naar een structuur die past bij jou en jouw kind. Zodat jullie hiermee zelf aan de slag kunnen, thuis en op school.

Heeft je kind moeite met schoolse vaardigheden?

Op school leert je kind allerlei vaardigheden zoals tekenen, kleuren, knippen en prikken. Heeft het daar moeite mee? Dan kan dit te maken hebben met de ontwikkeling van zijn fijne motoriek of de aanpak van deze vaardigheden.

Onze ergotherapeuten oefenen deze vaardigheden met je kind. En geven je tips hoe je ervoor kunt zorgen dat je kind beter en zelfstandiger kan werken. Ook krijgen jij en de leerkrachten op schooladvies over hoe je de vaardigheden op een speelse manier kunt stimuleren en oefenen.

Vindt je kind het moeilijk om zelfstandig dingen te doen?

Het sluiten en openen van knoopjes, veters strikken, aan- en uitkleden, boterhammen smeren, de schooltas inpakken. Het zijn allemaal activiteiten die je kind vanaf een bepaalde leeftijd zelfstandig moet kunnen uitvoeren. Lukt dat nog niet echt goed?

Onze ergotherapeuten oefenen deze vaardigheden met je kind, zodat het zelfstandiger wordt. Afhankelijk van het probleem geven we je kind tips hoe het beter en makkelijker dingen kan doen. Zelf krijg je ook advies hoe je op een speelse manier kunt oefenen en je kind kunt stimuleren.

Zijn er aanpassingen nodig om je kind te ondersteunen in zijn ontwikkeling? Dan regelen we die ook voor je. Denk bijvoorbeeld aan een aangepast bed, eetstoeltje of fiets.

Heeft je kind last van te veel of te weinig prikkels?

Soms laat je kind thuis of op school gedrag zien, dat niet gewenst is. Kinderen hebben gevoelige zintuigen. Daardoor kan de verwerking van prikkels anders verlopen dan bij ons. Je kind kan bijvoorbeeld erg druk worden of fel en emotioneel reageren. Of juist helemaal niet reageren, als het bepaalde prikkels nauwelijks of niet voelt.

Onze ergotherapeuten zijn gespecialiseerd in het onderzoeken van verbanden tussen het gedrag van je kind en de verwerking van prikkels. Ze sporen de kwetsbaarheden en gevoeligheden op en brengen deze in kaart. Op die manier helpen we jou maar ook de leerkrachten op school om beter inzicht te krijgen in het gedrag van je kind.

Natuurlijk krijg je van ons ook adviezen. Zodat je kind zijn dagelijkse handelingen kan uitvoeren, zonder dat het daarbij (te) veel prikkels krijgt. We geven jou tips hoe je je kind daarbij het best kunt begeleiden.

Reviews

“Zorgverlener was rustig ,kundig, luisterde heel goed en gaf heel goed advies. Ben heel tevreden. Op zorgverlener is helemaal niets op aan te merken. Hij verdient een dikke 10”

“De zorgverlener was deskundig en handelde direct adequaat; hij nam de tijd om vragen te beantwoorden en de ontstane situatie te beoordelen. Hij gaf duidelijke raad en advies. Bovendien was hij open en zeer toegankelijk.”

“Uitmuntende vorderingen na goede oefeningen en ook om deze zelf te kunnen blijven herhalen. Blij mee.”

“Ik voelde me begrepen en gehoord. Behandeling was meer informatief. Heb goede aanwijzingen gekregen waar ik thuis gebruik van maak.”

“Therapeut is zeer betrokken bij de behandeling van onze dochter. Overleg en samenwerking met de school is er. Ook onze dochter F. gaat graag naar haar toe.”

“Er is een goede klik tussen therapeut en onze zoon. Hij maakt stapjes vooruit door haar begeleiding. Door haar speelse aanpak vind onze zoon het leuk om naar de therapie te gaan. We zijn heel tevreden.”

“Het was een hele open en fijne samenwerking waarbij het doel voor ogen werd gehouden en er ook kritisch werd gekeken naar de balans inspanning-resultaat voor onze dochter.”

“Deskundigheid en positieve benadering, waardoor mijn zoontje met plezier naar alle afspraken is gegaan. Afstemming met de basisschool waardoor maatwerk mogelijk is gemaakt.”

“Mooie, moderne uitstraling verzorgde, schone ruimten. Prima!”

Wij werken samen met

Heb je een vraag of opmerking? Of wil je direct een afspraak maken voor een intakegesprek bij één van onze ergotherapeuten?

Neem dan contact op met één van onze locaties of vul het contactformulier in. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.

Ergotherapie zit in de basisverzekering en wordt maximaal 10 uur per jaar door alle zorgverzekeringen vergoed. Sommige verzekeringen vergoeden meer uren vanuit de aanvullende verzekering. De polis van uw zorgverzekering geeft u hierover meer inzicht. Bureau Ergo heeft met alle zorgverzekeraars een contract afgesloten, behalve met Caresq.

Afspraak maken?

    * = verplicht in te vullen